Fontenekoret

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Vi på Fontenehuset Oslo Øst er så heldig å ha et eget kor som synger på store tilstellinger på Fontenehuset. Undertegnede lurer hvorfor han er med i koret, han kan nemlig ikke synge. Men kråkeskrik er også fuglesang, og morsomt er det lell. Minstekravet for å bli med i koret, er at du ikke kan synge. Men resultatet blir merkelig nok veldig bra sierpublikumet vårt. Repertoaretvåre er Beach Boys, The Mamas and Papas, (men vi er bedre for vi har grandpapas med også) The Pogues og gode gamle The Beatles. Nå øver vi inn et par sanger til sommerfesten på fontenehuset 12 august.

Tekst: Bjørn

Hagefest på Kolbotn 1.august

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Så ble det august i år som i fjor. Det vil si hagefest hos Eline, som har blitt en fin tradisjon i Fontenehuset Oslo Østs sommerprogram. Noen tok bil, noen bussen og noen kom humpende på krykker. Vi grillet pølser og hadde det koselig som vanlig, vi haralltidnokå prate om når vi er sammen. Etter maten gikk noen av oss ned i kjelleren på spøkelsejakt. Så gikk vi ned i hagen der ungene hennes hadde et lekeapparat. Vi måtte selvfølgelig prøve sklia, men den var for trang så Eline satte seg fast! Bedre gikk det i huska. Det begynte å duskregne da vi skulle hjem, men det gjorde ikke noe da bussen kom med en gang. Været har hittil vært på vår side på sommerturene, så noen av oss må ha et godt øye til værgudene.

Tekst: Bjørn

Hospitering på Fontenehuset i Bærum

                       Hello...Bærum      

Velkommen til Fontenehuset Bærum
  HannaBarber-a®   

 

HannaBarber-a®   

         

Foto: Christoffer Rekstad

Foto: Christoffer Rekstad

Besøket hos Fontenehuset Bærum

Hvordan er det å være på besøk som en friagent på et annet Fontenehus? Jo, det kan man si er svært bra. Du kommer til miljøer som er fullt av mye bra, og Fontenehuset Bærum som er en av de nyeste husene i Norge, er en primamodell for hvordan å starte Fontenehusideen med en meget god forståelse for konseptet Fontenehus. Her i Sandvika er det meget godt sentrum med varme og hygge som FHB er og forhåpentlig også blir en fortsettelse av. 

 Det er viktig at et Fontenehus, blir en del av sitt lokal-miljø i Sandvika, men også som dens navn tilsier også storkommunen Bærum. Huset er som en cocktail av gründer-giv og pågangsmot som det er svært gøy å møte på klosshold, enten som fersk fontenehusgjest men også som erfaren traver i klubbhussamfunnet.

Jeg vil kalle ut-i-fra den stemning som er her at det som ønsker å være kontorenhet og det som ønsker å bli kjøkkenenhet, er ihvertfall rent spenningsmessig, egentlig og jeg tror raskt vil finne sin karakter. Jeg ønsker å kalle arbeidsavdelingen (som en kan kalle det nå, da huset ikke er enhetsdelt enda), Kontoravdelingen fortjener tittelen Appelsinoasen og kjøkkenavdelingen og spiserommet fortjener tittelen Hyggestuen. Det er de uoffisielle navnene (kallenavnene jeg har funnet på til dem). 

Appelsinoasen er meget godt preget av den gode entusiasmen til daglig leder Cecilie, som har kommet trygt bak roret. Og er med Berit som er den gode organisator, ett godt anker å ha i en kontoravdeling (enhet) tospannet av entusiasme og organisator, som begge har masse av. Gjør at alle som kommer inn på Bærumhuset; blir møtt med den gode varmen som Fontenehuset har og fort kommer inn i. Den organiserte driften (som er medlem og frivilligbasert) blir forstått av nye mulige medlemmer, hospitanter, og andre som blir kjent med huset.  

På kjøkken og spiserommet blir man kjent med Tone. Derav navnet Hyggestuen, med sine sølvblåe vegger skinner det med en lun og hyggelig atmosfære som er meget viktig å ha hvis man brenner for å lage mat. Da er det viktig å møte entusiasme, hyggelig og likevel klar som en lyspære. Maten blir derav av god, solid, sjenerøs og hensynsfull laget fra bånn (bunn) av. Det er hyggelig å lage mat på kjøkkenet, det er gode skjæreflater og stor boltreplass, og de har bardisk. På mitt besøk ble det laget thaisuppe med ris, det ble en velsmakende affære.  

Det er også fult mulig å bruke kafeteriaområdet til akustiske konserter så hvis det er medlemmer som har erfaring fra gitar/yamaha keybord spilling og sang, eller noen som like å være lydteknikker så er det en mulig fritidsaktivitet.  

Foto: Christoffer Rekstad

Foto: Christoffer Rekstad

Hilsen  

Medlem Christoffer Rekstad, Fontenehuset Oslo Øst  

Bloggen om kaos og mestring

 

 

Mestringsspillet.png

Illustrasjon: Christoffer Rekstad

 

 

Bloggen om kaos og mestring

Det var da ting var så dystert at ting gikk i stå, kaoset var som en strøm av piggtråd som skrapte opp og skapte uvanlig ubehag. Det eneste som jeg fant ut i sammensuriet var at det å stå ved kjøkkenbenken å kokkelere. Var at det å lage mat fint kanaliserte problemene ut i konkret prosjekt. Det var gjennom den praktiske utførelsen av matlaging som holdt hjernen i gang og tankene i sjakk.

Det var da jeg begynte å postulere om teorier som jeg senere gikk på UiO for å studere. I kjøkkenet på Eiganes kom jeg på at det å lage mat handler om å være trygg på det praktiske. Dine praktiske ferdigheter om å få til smaker, holde kniv, og holde seg i sving. Dette arbeidet, denne praktiske dansen med ingredienser, smaker og kombinasjoner, krevde en god praktisk tilnærming og kjennskap til produksjon. Fremkalling av smaker. Med det var ikke bare det. Det var også en åpenbaring at det viste seg også å inneholde elementer av teori, det teoretiske og det kyndige elementet ved matlaging.

Det å vite gjennom lesning og forståelse gjennom tilnærming gjennom prøve, erkjenne og være en viss bevissthet om hva mat skal være. Både på det estetiske planet men også det etiske ved det gode måltid, de logiske målene som skal til for å bake. Viktigheten av det å gjøre seg bevist om mål, gjør at mat også er forsking som også gjør at det er teoretisk. Viste at matlaging ikke bare handler om praktiske ferdigheter men også om teoretiske kyndighet.

Så det var som en god hjelp i den vanskelige tiden det å finne noe å nerde på. som fører til en tredde forgrening der matlaging også er tilknyttet lidenskap, sansing og tilfeldigheter. Der ferdigheter og talentet stanger så trenger man det tilfeldige, sansingens tilnærming. Det er her den kreative delen av tilnærming dukker opp. Der man opplever kaving trenger man flaks, at man er flink til å være litt fri i strevets stramme grep. I matlaging trenger man også litt slump for å skape de helt vanvittige gode smakene, litt tur, og gestimering. Som kun kommer gjennom kreativ tilnærming til prosess. Være åpen for at tilfeldig kaving kan redde en sluttprosess.

Dette er en oppsummering på hvordan jeg kom på en problemstilling som jeg hadde som påskudd for å studere igjen. Som ga meg mot til å tenke på, ja jeg kan skrive bachelor i filosofi, jeg kan også skrive master.                                  Helst burde jeg studere kulturledelse som er mer yrkesrettet men det er muligheter for alt. Det er bare å angripe de, holde de varme og ved like, aldri stoppe å holde motivasjonen oppe og tørr å ha ambisjoner. 

 

 

Her er opparbeidede ”9 bud” for egen mestringsplan.

Motivasjon til å komme seg opp fra sengen, slik at man kan starte en ny dag. For å komme seg over dørterskelen og ut i frisk luft. For å møte andre og til å gjøre noe slik at livet får tilført nytt giv. Til å føle seg nyttig i andres påsyn, å tiltrekke seg andres oppmerksomhet for det man gjør.

Selvtillit å gjøre noe som gjør at du kommer deg til hektene, det kjedsommelige blir til verdiskapende, verdien er ikke i form av daler men i kraft av ønske, orke og tørre. Som blir til kunne, ville og gjøre de valg som blir tatt fordi du selv finner styrken i det.

Praktisk vilje til å løse opp i problemer med fysisk være i stand til å se løsningen. Evnen til og selv å oppdage og bedømme hvor vidt noe kan fikses. Samt dermed ha egenskapen til drive andre og en selv til å fikse gjennom egen evne til å forme ide.

Organisert slik når dagen har struktur, hverdagen blir hverdag og helg blir helg, og ferie er noe man kan sette av tid til. Der gjøremålets syklus for en kontinuitet slik at tilværelsen får en forutsigbar rytme – slik at behag er erkjent som behagelig og ubehag blir også fordelaktig opplevd som en kontrast.

Nysgjerrig søken etter stier som leder ens tanker mot nye jaktmarker, som kan ta seg form som en slags karriere. Verden blir en tumleplass for oppdagelse av ny kunnskap, forfriskning av interesser, hobbyer og muligheten til å oppsøke nye beitemark der gomling av ny viten forekommer.     

Engasjement blir en gnist for den viten som kommer ens vei. Der vil man forme en slik drivkraft som dytter en mot en vei som blir lik en ny genesis. Mulighetene som plutselig åpner seg med gjenvunnet tillit til egne evne. Evnen til å bli opprykt og benytte seg av det opprykte som sin egen brønn av pågangsmot.

Kreativ ser løsninger som ut ifra løse luften, kvikkheten er forbløffende, en blir selv overasket over evnen og muligheten som kommer av at løsninger kommer lett som en plett. Fra intet former svaret seg strekker seg frem som en vilje til å forbløffe, oppildne og begeistre.

Ambisjon mot å få opplevd det som er dine interesser, slik at interesser igjen utvikler seg til å bli karrieremulighet. En mulighet for å vitalisere sine drømmer, for slik forme drømmer til å tre ut i livet og strekke sine galante tentakler mot den forbløffende og velsmakende ordet som heter ansatt, som er ett annet ord for det å være verdsatt.

Teoretisk bøkenes magi blir til din forløsning, stien lyser opp som en klar strøm mot liv der du strør rundt og høster inn til formålet som er mulig, fordi du kjenner til hva som skal til for å produsere det og revitalisere det. Muligheten kommer til sin rett av den rene grunn at den har kommet av din egne mentale ønske til å realisere kraften av å være til nytte. Du er resurs.

Tekst: Christoffer Rekstad

Paradisbukta 25.juli

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Den kotelettspisende måken, ha ha! Foto: Bjørn

Den kotelettspisende måken, ha ha! Foto: Bjørn

Enda en dag med nydelig vær som vil si enda en dag med ny utflukt! Denne gangen gikk turen til Bygdøy, nærmere bestemt badetur til Paradisbukta. Vi var en gjeng ti glade turgåere som hadde med grillmat og badetøy. Vi gikk av ved Kongsgården og gikk videre til paradiset som vi ikke fant (!), men paradisbukta er vel det nærmeste vi kommer et paradis her i Norge uansett. Været var som alltid på vår side; det vil si sol fra en nesten skyfri himmel og ca. 23 grader i skyggen. Det var seks av oss som badet, da de andre ikke hadde med badetøy. Det må ha vært over 20 grader i vannet, det var alle vi som badet enige om. Så var det tid for mat; vi hadde med oss engangsgriller, pølser, koteletter og mais. Det var murt opp en grue slik at vi kunne stå og lage mat. Maten smaker alltid bedre ute i det fri, og intet unntak denne gangen heller. Det viste seg at måkene synes det samme da det var en måke som tok en kotelett rett fra grillen. Koteletten var litt for stor og den ga måken en ’real fight’. Etter enda en vellykket tur, var det bare å gå til Huk å ta bussen tilbake til Fontenehuset J

Tekst:  Bjørn

Drøbak 20.juli

Foto: Ida

Foto: Ida

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Torsdagen kom med sol fra skyfri himmel og nok en utflukt stod for tur. Denne dagen gikk turen til Drøbak. Klokken 09:30 tok vi T-banen fra Tøyen, hvor vi deretter tok båten fra Aker brygge klokken 10:00. Båtturen varte i hele 90 minutter. Dette var nydelige minutter hvor vi sto på dekk, så på utsikten og satt i salongen. Det er skummelt med sol og vind; du merker ikke at du blir brent (!). Det var syv av oss som dro på akvariet i Drøbak, mens to ville sitte ute i sola. Etterpå gikk vi til badeparken der det var tre av oss som badet, og med 18 grader i vannet så det var temmelig forfriskende. Vi spiste lunsj i badeparken, hvor undertegnede fikk lyst på varmrøkt makrell, og heldigvis fant vi en restaurant som serverte nettopp dette. Den var helt fortreffelig, men dyrt! Avslutningsvis denne varme julidagen, gikk vi for å hilse på julenissen. Så gikk turen med buss tilbake til Oslo. Med værgudene på vår side, var vi alle enige om at dette var nok en kjempetur!

Tekst: Bjørn

Gressholmen 19.juli

Denne uka ble vi enige om å arrangere to utflukter; først ute var tur til Gressholmen. Sola brøyt ikke helt igjennom skyene, så derfor var det bare fire unge friske mennesker på tur denne dagen. Til gjengjeld hadde vi det kjempe fint. 50% av oss badet. Vannet var helt nydelig, men bunnen var litt gjørmeaktig. Vi spiste lunsj, som bestod av medbrakte baguetter med kaffe til. Etterpå gikk vi innom Gressholmen Kro hvor de solgte is, så da ble det en på hver. Båtturen tilbake til Aker brygge gikk via Langøyene. Det ble en litt lengre og koseligere båttur en planlagt. Vi var enige om at dette var en nydelig tur på en fin sommerdag.

(Det ble tatt 10-12 bilder på turen, men ved et feilgrep ble de alle slettet - ops!)

Tekst: Bjørn

Minigolf på Ekeberg

Petter i aksjon. Foto: Bjørn

Petter i aksjon. Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Bjørn finpusser på teknikken. Foto: Petter

Bjørn finpusser på teknikken. Foto: Petter

Foto: Petter

Foto: Petter

Nok en vellykket tur i Fontenehusets regi! Denne gangen gikk turen med trikk opp til sportsplassen. Ifølge Bjørn var det to km til minigolfen (les: 500 meter!). Vi var en liten, men god gjeng (bare tre golfspillere denne gangen). Vi spilte og koste oss med baguetter i lysthuset midt i banen. Alle sammen vant (eller tapte, det spørs hvordan man ser det, det er jo tross alt en lek). Deretter gikk turen gjennom skogen ned til Ekebergparken der vi tok trikken tilbake til fontenehuset.  

Tekst: Bjørn

Hovedøya 06.juli

Carina in action! Foto: Bjørn

Carina in action! Foto: Bjørn

Klokka var 10.00, sola skinte og det var på tide å dra på en ny sommertur. Denne gangen til hovedøya! Vi var ti turgåere som tok t-bane og båt til det paradiset som bare er syv minutter fra Oslo rådhus. Vi var fire som badet og vannet var deilig. Da vi kom opp igjen var grillen tent. Persisk kebab og pølser stod på menyen. Vi spiste og koste oss, helt til sola forsvant. Nå var det på tide å dra tilbake til fontenehuset. På veien mot ferga gikk vi forbi kafeen, og her bare måtte vi ha oss en is. Så var det båt og t-bane tilbake til Tøyen. Dette var nok en vellykket tur.

Til deg som lurer på hvor vi skal dra neste gang eller har et ønske: kom på fritidsgrippemøte hver mandag kl 13:30!

Tekst: Bjørn

Tur til Akershus festning 29.juni

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Foto: Bjørn

Årets første sommertur gikk til Akershus festning. Vi var åtte glade turgåere som beundret mesterverket fra 1300-tallet, her er det historie i hver stein. Man ser alt som en litt mer historisk virkelighet. Været var helt passe til en slik tur. Ikke for varmt, men det blåste godt på de øverste vollene. Da var det godt og komme ned til karpedammen. Vi hadde med oss bagetter som vi spiste, og i kiosken fikk vi oss jammen brus, kaffe og is også. Alt i alt var dette en særdeles vellykket tur!

Tekst: Bjørn

Jambalaya "bona-fide" Tøyen

Forklaring om kreol og oppskriften til kreolske kjøkken/jambalaya    

På onsdag den 24. mai laget kjøkkenet på Fontenehuset Oslo Øst en jambalaya. Jambalaya er en kreolsk matrett, det vil si at det er en rett som kommer fra delstaten Louisiana og mer konkret fra byen New Orléans. New Orléans er kjent for mange slags kulturelle uttrykk og pionerer innen flere kulturformer kommer derfra, sammen med jazzen, deltabluesen, karneval og ikke minst den spennende maten. Matkulturen i New Orléans er både unik og nyansert. Impulser fra flere forskjellige tradisjoner og regioner kommer sammen og produserer nye og spennende retninger.

Jeg vil ikke gå spesifikt i dybden på New Orléans sine særpregede mattradisjoner; nemlig kreol og cajun, men noe forklaring på smådetaljer er det lurt å danne seg et bilde av. Det finnes jambalaya både fra det kreolske kjøkken og fra cajun-kjøkkenet. Det er mer en norm og ikke en regel, men det viser seg at jo lenger en kommer vekk fra New Orléans, jo mindre tomater er det i retten. I cajun jambalaya er det mindre tomat og mer bruk av vegetabilske oljer. I cajun jambalaya er det en treenighet av basegrønnsaker, disse er gulrot, selleri og en kombinasjon av rød og grønn paprika, i et ikke-spesifisert mengdeforhold.

Opphavet til kreol som kultur er ikke lett å sette fingeren på. Det er flere elementer som inntreffer slik at det blir en kreolisering der kulturer oppstår parallelt med hverandre og der språklige trekk, mataktige trekk, særs kulturelle trekk oppstår sammen, men at igjen disse trekk som går i forskjellige retninger gjør at ord, eller krydder, det man kaller uttrykk, byttes ut med eller erstattes av ord som oppstår i parallellsamfunnet der impulsene kommer fra forskjellige kulturelle områder som ikke har hatt så mye kontakt eller historisk beslektethet, men plutselig lever sammen. Der ord, uttrykk og særtrekk viskes, blandes, eltes og strekker seg mot retninger som er unikt og spesifikt for sin subkulturelle tilværelse.

Jambalaya er en slik sammensmelting av kulturelle særpreg. Der finner vi den iberiske matkultur, iblandet med fransk/karibisk, samtidig med en tilstedeværelse av det sydstatlige. Der det spanske elementet kommer av at det er lik en paella, der skalldyr og fe er med i retten som ingredienser. Der det også er sneket med seg elementer som stammer fra Nord-Afrika, bærer det sitt preg av tilberedelse, aromaer og krydret natur. Der paella er gul, så er jambalaya rød, fordi man har tomater og ikke så mye safran, ikke fordi det ikke kan være det, men man ønsker mer rødbrunt preg av gryten fremfor den gule fargen som kjennetegner paella.

 I jambalayan vi lagde på Fontenehuset sløyfet vi skalldyret til fordel for en herlig chorizo.

 

Oppskrift jambalaya

Nakkekoteletter (svin)                                                               Rødvinseddik

Chorizo (svin)                                                                             Hvitløk                                

Cayennepepper

Tomater                                                                                      Gurkemeie

Hermetiske tomater                                                                   Tomatpuré

Brekkbønner (hermetiske)                                                        Timian, tørket

Gulrøtter                                                                                     Ris

Oregano, fersk                                                                            Søtpaprika (lang rød)

I denne jambalayaen er det spesielt tatt hensyn til forsøket på å lage mat uten bruk av klassisk gul og rød løk. Eneste løken som er benyttet er hvitløk, som er mer som krydder å regne for. Utfordringen med å sløyfe løken gjør at man må jobbe i litt kreative baner for å skape den runde smaken som løken vanligvis er med på å fremme. 

 

Fremgangsmåte

En starter med å ha litt nøytral olje i en kjele, deretter har man oppi fint oppkutta hvitløk i den varme oljen, den vil begynne og putre. Hvitløken vil putre frem til den blir gyllen. Når hvitløken er gyllen, har man oppi tomatpuré.

Så tar man oppi tomater, gulrøtter og paprika. Det skal være med i freseprosessen i ca 7-9 minutter. Så har man oppi chorizo og nakkekoteletter. Det skal frese til nakkekoteletten ser stekt ut, type lett brun hinne.  Deretter har man hermetiske tomater til det så vidt dekker det som allerede er oppi kjelen. Det skal småkoke, eller trekke i 25 min, eller på lav varme i 4 - 7 timer.

Når det har putret en stund kan man ha oppi brekkbønner slik at de ikke blir vasne og beholder litt sin tyggemotstand.  Etter det kan man ha oppi den friske oreganoen for da vil den være med å fremheve smaken. Hvis man har det oppi for tidlig, vil smaken ikke sette like stort preg.

Krydringen med cayennepepper og tørket timian kan man ha i under hele putreprosessen. Vær litt forsiktig med cayennepepperen, den kan sparke fra seg. Ha også i litt gurkemeie samt en liten dæsj rødvinseddik for syre.

Smakes til med salt og pepper

Serveres med en god porsjon ris.

Tekst: Christoffer Rekstad

 

Fontenehustur til Hvasser

Vi var to gjenger av fontenehusfolk som dro til Hvasser motell på ferie. En gjeng fra Fontenehuset Oslo Øst og en gjeng fra Fontenehuset i Asker. Vi var med andre ord 36 «gærninger» på sommerferie. Vi hadde fire nydelige dager sammen. Hvasser er en perle, et fint sted å slappe av enten du vil fiske, spille spill oppe ved hyttene eller ta deg en joggetur. Vi hadde også organiserte aktiviteter sammen som tur til Lilleskagen, tur til Tønsberg, tur til Verdens ende, kajakktur og fisketur. Fisk ble det også! Maten lagde vi gruppevis og vi spiste i felleskap i storstua på motellet.

Vi hadde bra vær, stemninga var på topp. Vi fisket masse og fikk 11 makrell totalt. Det oppsto også litt dramatikk ved at motoren ikke ville starte. Den ene båten drev inn mot klippene og derfor måtte vi taue den ut fra land. Da vi kom inn etter noen timer fikk Bjørn en makrell som han holdt over ripa. Plutselig kom en måke og ville ha fisken. Bjørn slo til med fisken i hånda, og holdte på å ramle over bord. Heldigvis gikk alt bra. På kvelden hadde vi det gøy med spill. Vi spilte et spill som heter ryktet går, det var veldig populært. Sommerturen var like vellykket i år som i fjor, og vi gleder oss allerede til neste sommer.

 

Skrevet av: Bjørn og Bjørn.

20170612_182115.jpg

Ung på huset-kvelder <3

20. April - Spillkveld med snacks


Kveldens Ung på huset-samling ble holdt på Fontenehuset Oslo Øst. Vi startet kvelden med å handle inn snacks og gjorde det klart til spillkvelden. Vi satte oss godt til rette for å spille ”Cards Against Humanity”, et spill som er svært godt likt av gjengen. Dette var kjempe moro! ”Cards Against Humanity” er et politisk ukorrekt spill som vi synes er kjempe morsomt. Kvelden endte med at Aylin gikk av med seieren.

Alle hadde en bra kveld og vi gleder oss til neste måned, da skal vi grille :)

Bilde_Ung på huset 2.JPG


11. Mai - Grillkveld


I dag skulle vi egentlig ha grillkveld her på Fontenehuset Oslo Øst, men på grunn av ustabilt og regnfullt vær, tok vi heller turen inn på kjøkkenet. Her stekte vi deilige hamburgere og pølser med forskjellig tilbehør. Til dessert stelte vi i stand vannmelon og annet diverse snacks. Vi var 12 personer som tilbrakte hele kvelden rundt middagsbordet hvor vi bare pratet og koste oss. Det var en fin kveld!

15. Juni – Sommeravslutning

Sesongens siste Ung på huset-kveld ble holdt her på Fontenehuset Oslo Øst. Vi var 11 personer som ville gjøre litt ekstra stas på oss selv ettersom neste Ung på huset-kveld ikke er før i august. Derfor bestilte vi pizza fra Dolly Dimples og kjøpte inn masse digg snacks. Vi satt rundt spisebordet hele kvelden, spiste masse pizza og snacks og spilte ”Cards Against of Humanity”. Alt i alt var det en heidundranes aften :)


 

Bli kjent med Sigrid

Hei!

Jeg heter Sigrid, jeg er 17 år og kommer fra Oslo. Jeg går andreåret på restaurant og matfag på Etterstad videregående skole.  Jeg liker å lage mat og bake. Da jeg var liten drømte jeg om å bli kokk eller servitør. Hver tirsdag jobber jeg i kantina på Fontenehuset Oslo Øst, og sammen med de andre medlemmene lager vi mat til omtrent 30 personer. Her skal jeg jobbe frem til sommeren, og til høsten skal jeg kanskje jobbe her igjen. På Fontenehuset har jeg blitt kjent med nye flotte og hyggelige mennesker.  Jeg har tenkt til å jevnlig legge ut blogginnlegg fra arbeidsdagene, så man får se hva slags arbeid vi gjør. Da vil du få en god innsikt i hva som skjer på kjøkkenet og hva slags mat vi steller i stand, enten det er varmmat eller desserter. Bilder, oppskrifter og tips vil også legges ut på bloggen.

Før jeg begynte her jobbet jeg i kantinen på skolen. I kantinen på skolen lager vi mat til ca. 70 personer. På fritiden liker jeg å tilbringe tid med venner, bowle, høre på musikk, se film og TV-serier, spille håndball og trene. Håndballaget jeg spiller på heter Nordstrand Allsport, og siden håndball er favorittsporten min synes jeg dette er kjempegøy. Jeg liker også å følge med på håndballjentene på TV.

Følg meg gjerne på Instagram Sigrid1312. :) Der legger jeg ut matbilder og andre ting fra min hverdag.

En trivelig 17. mai på Fontenehuset Oslo Øst

Jan henrik koser seg med kake

Jan henrik koser seg med kake

Været var ikke det beste, men det gjorde ingenting for som vanlig var Fontenehuset Oslo Øst åpent. Dette er en tung dag for mange, og det var 25 medlemmer som brukte dette tilbudet. Det var på tradisjonelt vis brunsj som var som vanlig kjempegod. Etterpå var det en helt nydelig kake. Alle var innstilt på en hyggelig dag og det ble det også. Vi er blitt flinke til å lage god og inkluderende stemning. Det var selvfølgelig alkoholforbud på Fontenehuset denne dagen også. Dette var det ingen som savnet, men det var en gjeng av oss som gikk ut på en pianobar etterpå og tok en øl sammen. Vi er ikke bare kollegaer, men venner også. Det er det som gjør fontenehusene til helt spesielle arbeidsfellesskap.

Det var også åpent for gjester. Det var fem stykker innom for å gratulere oss med dagen.

Fontenehuset Oslo Øst reddet dagen for meg og de andre 24 medlemmene.

Skrevet av: Bjørn

Urtehage på Tøyen

Bilde: Bjørn

Bilde: Bjørn

- Det er kjempespennende, sier Eline som sammen med flere andre har vært med på å lage en urtehage på Fontenehuset Oslo Øst. Den spede begynnelsen kan sees i små drivhus og potter som står i vinduene og venter på sol.  Det er sådd tomater, cherry-tomater, basilikum, snackpaprika, agurk, gulrot, vårløk, hvitløk og gressløk.

-Hvordan fikk dere ideen?

Bilde: Bjørn

Bilde: Bjørn

-Det var på et husmøte. Vi blir ikke akkurat selvforsynte, men det blir mange planter og de skal brukes i matlagningen vår. Vi har ingen sprøytemidler. Det er helt økologisk, sier Eline, Nan og Kaisa som har vært med i urtehagegruppa.

-Hvor skal vekstene stå?

-De står nede i Fronten og resepsjonsområdet nå, men de skal flyttes til takterassen når den er ferdig. Da skal vi potte om plantene så de får bedre plass.  Noen av plantene er flerårsvekster mens andre er sesongvare.

- Hvem skal pleie dem?

 -Vi, svarer de tre og forteller at også Carl, Sebastian, Thea og Magnum er med i gruppa og at Reidun har vært en pådriver for prosjektet. Det er Reidun som har kjøpt inn små veksthus med tak som står i resepsjonsområdet. I fronten er det små plantekasser.

Kajza har vært på Fontenehuset i New York og sett hvordan de arbeider med planter der. Der er det en egen enhet for planter i alminnelighet inkludert urter.

- Hver plante hadde et navn og en fødselsbok. Ble en plante syk, ble det pleiet ekstra godt, forteller hun.

Tekst: Agnes

Fontenehuset Bærum åpner juni 2017!

P1010915.JPG

Etter forespørsel fra daglig leder på Fontenehuset Bærum, så har Bjørn og Bjørn vært aktive med å hjelpe til i planleggingsfasen.  Vi har sett på plantegningene og utredningen, altså hvordan det skal bli seende ut. Vi ble presentert plantegningene, og med det ble vi gitt muligheten til å komme med innspill og forslag. Selve bygget er det gamle vinmonopolet i Bærum så dette synes vi var spennende. Vi hjalp til med å hente inventar og innrede lokalene, noe som krevde mye tid og mange bilturer. I juni skal alt være ferdigstilt og det vil bli en offisiell åpning av Fontenehuset Bærum. Dette samarbeidsprosjektet gjenspeiler Fontenehusmodellen, det at vi jobber side ved side. Fontenehuset Oslo Øst har en tradisjon med å være aktive støttespillere for Fontenehusene.

Skrevet av Bjørn

Studieklubb-oppstart torsdag kl.10.00-11.00

Heidi.JPG

Førstkommende torsdag starter vi opp igjen med studieklubben. Hurra! Studieklubben skal dreie seg om alle studierelaterte temaer. Vi har et ønske om at den skal bli formet av alle som er med. Den vil bli ledet hver uke av den nye studieveilederen Heidi Marie sammen med medlemmer som ønsker å være med. I en kommentar fra Heidi Marie forklarer hun at behovet er sprikende. Noen ønsker et sted å lese, andre ønsker å snakke om en eventuell skolehverdag, mens andre igjen ønsker reell karriereveiledning. Vi sees i fronten klokka ti!

Velger jeg å være psykisk syk?

angst.jpg

Jeg har vært åpen om min psykiske lidelse i over 4 år. Det har ikke alltid vært lett for andre å forstå hvorfor jeg velger å være åpen om min sosiale angst og depresjon.
Hva er vits å være åpen om det? Det er ikke normalt å snakke åpent om det, hadde det vært det hadde ikke så mange følt ubehag når noen sier de ikke har det godt. For hvis vi skal være ærlige så er det ingen som bryr seg virkelig når de sier ”Hei, går det bra?”, det er bare en frase, noe vi sier som mennesker.

Alle svarer jo så klart «ja, går bra. Hva med deg?». Det er et tegn på svakhet å fortelle at man ikke har det så bra, det er en svakhet å gråte. Man skal være tøff og ikke dele, ikke vise og ikke føle. Er mange som også mener at man velger å ha det vondt, man velger å ha en psykisk lidelse.

Man bestemmer over hjernen og om man ikke vil ha det vondt så kan vi bare snu knappen i hjernen og ha det godt igjen. Mennesker som tenker slik er uvitende og vet ingenting om hvordan det er å leve med en psykisk lidelse.

 Hvis jeg kunne gått tilbake i tid og skrudd av de negative tankene mine og ikke hatt angst, hadde jeg reist tilbake for lenge si. Det er veldig få psykiatriske pasienter som ønsker å være syk.
Tilbake 20 år var det helt unormalt å være homofil, men ved at flere var åpne om sin legning og kjempet så har det blitt helt normalt og man tenker hvor dumme folk var i fortiden som dømte homofile.

Det samme med psyken, hvorfor skal vi slutte å snakke om det når det fortsatt er tabu og stigma rundt det å ha en psykisk lidelse? Jeg valgte aldri å bli født kvinne, jeg valgte ikke å være lesbisk eller å ha en psykisk lidelse opp i det hele.

Jeg er 25 år og ønsker et liv som alle andre på min alder. Det er tungt å leve et liv som har så mange fordommer, jeg ønsker som alle andre å ha en utdannelse, en fast jobb, en bolig jeg eier og trygg økonomi. Jeg velger å være åpen for å stoppe tabuene, jeg ønsker å være en stemme for de som ikke klarer eller har mot til å si at de har det tungt.

 Om jeg kan hjelpe andre ved å fortelle min historie så gjør jeg det. Jeg jobber hver dag mot angst, men jeg lar meg ikke hindre. Jeg jobber for meg selv og andre som har det tungt. Og den gleden jeg får tilbake kan ingen ta ifra meg. -KJ