En god overgang

- Det er stort for meg å være her. Jeg er i ferd med å ta tilbake livet mitt, sier Øivind Torbo.

 Øivind Torbo og André Baanrud har benyttet seg av Fontenehuset Oslo øst, et arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt psykiske problemer.

 Nå jobber de begge i departementet noen dager i uken. Overgangsarbeid er Fontenehusets egen modell hvor medlemmene kan prøve seg ut i en ordinær lønnet deltidsjobb hos en ekstern arbeidsgiver.

Gleder seg til mandag, onsdag og fredag

Statsråd Jan Tore Sanner har invitert André og Øivind til en prat på kontoret.

 - Vi er veldig stolte over å ha dere her! sier statsråden, og minner om statsministerens første nyttårstale da hun snakket om å se forbi hull i cv'en.

Statsråden la også vekt på dette da han åpnet statens personallederkonferanse i september i år:

 - Mennesker blir stående utenfor arbeidslivet, selv om de drømmer om å få seg en jobb. Det er uholdbart, både for den enkelte og for samfunnet, påpekte statsråden.

 - Jeg trives mer og mer, forteller André Baanrud.

André sliter med sosial angst og foretrekker å jobbe fra kl. 7-10. - Da er det jo nesten ingen folk her, og det er ideelt for meg.

Han er glad for at Fontenehuset finnes, men nå gleder han seg i tillegg til hverdagen i KMD mandag, onsdag og fredag. André fikk tilbud om jobb i KMD, men trakk seg flere ganger.

 - Til slutt var det noen som sparket meg bak, og det har jo gått greit, sier han.

Statsråden påpeker at noen må ha trodd på ham.

 - Stort for meg

Øivind Torbo forklarer at han kjenner seg innafor i KMD, som en deltaker.

 - Det er veldig stort for meg å jobbe her, forklarer han.

 - Å delta i arbeidshverdagen får i gang arbeidsminnene fra tidligere. Jeg komme opp og går igjen og kjenner at jeg har en framtid.

Men det tar på: - Jeg er sliten etter en halv dag. Men jeg gjør mitt beste!

 - Det er viktig at dere er i arbeid, kommenterer statsråden. - Det er viktig for oss at vi får ta del i deres kompetanse. Men dere må ta det i deres tempo: Det er meningen at det skal være en god opplevelse, understreker han.

 

Faksimile fra Kommunal- og Moderniseringsdepartementet. Bilder Kommunal- og Moderniseringsdepartementet