Kan jeg få diagnosen slettet hos NAV?

Stipendiat Ann-Mari Lofthus skriver i en kronikk på NRKs nettsider i forbindelse med TV-serien ”Jeg mot meg” at diagnosen blir ikke glemt når kameraene blir slått av.

NRK sender i disse dager serien der åtte ungdommer står frem på fjernsyn med deres psykiske utfordringer.Lofthus sto selv frem med sin diagnose i forbindelse med en TV-aksjon for flere år tilbake.

Hun skriver at for henne har deltakelsen i hovedsak  vært en positiv opplevelse. Hun har hatt fordeler av det hun sier å ha vært en slags kjendis i psykisk elendighet, men hun har også hatt negative opplevelser fordi diagnosen gir en et stigma. Diagnosen glemmes ikke.

Det sies at du kan erklæres frisk, men gjelder friskmeldingen de systemene vi tilhører. Kan jeg få min diagnose slettet hos NAV eller i min legejournal, spør kronikkforfatteren.

Selv opplevde hun å få diagnosen trukket frem i et jobbintervju. Hun mener at hun med urette ble karakterisert som en mindre attraktiv arbeidstaker. Hun peker også på at med en psykiatrisk diagnose kan det bli vanskelig å bli sikkerhetsklarert,  og at det er mange stillinger som krever  en slik klarering.  

-Åpenhet rundt psykiske lidelser har en konsekvens resten av livet fordi vårt samfunn fortsatt har en del negative holdninger som fører til diskriminering, skriver hun.

Så flott at det kommer modererende røster inn i diskusjonen, er en av kommentarene til kronikken som også siterer positive reaksjoner på TV-serien.

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse mener at realityserier som ”Jeg mot meg”  vil motarbeide stigmatiseringen av psykiske helseplager.

Se serien "Jeg mot meg" her: 

https://tv.nrk.no/serie/jeg-mot-meg/KMTE20002114/sesong-1/episode-1

 

Bildeter tatt fra NRKs sider

Bildeter tatt fra NRKs sider