Urtehage på Tøyen

Bilde: Bjørn

Bilde: Bjørn

- Det er kjempespennende, sier Eline som sammen med flere andre har vært med på å lage en urtehage på Fontenehuset Oslo Øst. Den spede begynnelsen kan sees i små drivhus og potter som står i vinduene og venter på sol.  Det er sådd tomater, cherry-tomater, basilikum, snackpaprika, agurk, gulrot, vårløk, hvitløk og gressløk.

-Hvordan fikk dere ideen?

Bilde: Bjørn

Bilde: Bjørn

-Det var på et husmøte. Vi blir ikke akkurat selvforsynte, men det blir mange planter og de skal brukes i matlagningen vår. Vi har ingen sprøytemidler. Det er helt økologisk, sier Eline, Nan og Kaisa som har vært med i urtehagegruppa.

-Hvor skal vekstene stå?

-De står nede i Fronten og resepsjonsområdet nå, men de skal flyttes til takterassen når den er ferdig. Da skal vi potte om plantene så de får bedre plass.  Noen av plantene er flerårsvekster mens andre er sesongvare.

- Hvem skal pleie dem?

 -Vi, svarer de tre og forteller at også Carl, Sebastian, Thea og Magnum er med i gruppa og at Reidun har vært en pådriver for prosjektet. Det er Reidun som har kjøpt inn små veksthus med tak som står i resepsjonsområdet. I fronten er det små plantekasser.

Kajza har vært på Fontenehuset i New York og sett hvordan de arbeider med planter der. Der er det en egen enhet for planter i alminnelighet inkludert urter.

- Hver plante hadde et navn og en fødselsbok. Ble en plante syk, ble det pleiet ekstra godt, forteller hun.

Tekst: Agnes