Skepsis og undring som ble til en suksess – Shakshuka.

Veien til Shakshuka.

På fredag ble Fontenehuset Oslo Øst presentert ett nytt ord å forholde seg til på menyen. For da ble det laget en mystisk rett som ingen helt skjønte hva var for noe. Denne retten heter Shakshuka og det er ikke så lett å se for seg kun ved å lese navnet. Den høres eksotisk ut men er ikke så lett å plassere geografisk.

Rent teknisk er Shakshuka en pytt-i-panne, på den måten at det er noe man lager hvis man rester til overs, dersom restene er fra en taco, eller inneholder tomatsaus, bønner, løk og chili. Dette er en type comfy-food som bare roper etter å bli prøvd. Passer svært godt i de fleste dager i uka, men aller helst en dag man har har rester fra tacos eller har hermetiske tomater i skapet.

Det spesielle med Shakshuka er at det er speilegg som du dropper oppå den flytende massen. Hvis du har en stekepanne med den tilberedte maten så kakker du egget og tilfører speilegget oppi, slik at den posjeres i det røde havet av tomat og bønner.

Shakshuka starter med at man sauterer løk i stekepannen, til den blir gyllen. Du kan ha gul løk, sjalottløk, og hvitløk.  Enten 100% gul løk, og hvitløk eller 60/40% gul løk og sjalottløk med hvitløk.  Du kan velge om du vil ha fersk chili også, men i oppskriften vi fulgte så benyttet vi helle chiliflak, en kan også drysse litt cayennepepper, alt ettersom man føler for det. Toleranse for sterkhet bestemmer hva en selv ønsker å tilføre retten av chili.

Noen oppskrifter har bønner andre har ikke, men det er egentlig ikke noen regel på hva slags suppliment man tilfører i en Shakshuka, siden det er typ comfy-food så er det eneste som setter grensen er preferansen, måteholdet og balansen av smaker. Vi valgte å ha hvite bønner, som var ferdig fuktet. En kan også ha squash, auberginer, gulrøtter og selleri bl.a. De viktigste ingrediensene i en Shakshuka er løken, tomaten og egget.

På toppen kan man servere med ferske urter, helst persille, men der kan man også velge etter egne preferanser.

Hvis man lager til mange så funker det også å lage de i komfyr med varmluft, men det skal helst lages i en jernstekepanne, men det funker også med teflon.

 

bilde: Kjøkken

bilde: Kjøkken

 

Ingredienser til 4-6 personer

4-6 Egg (porsjeres/tenk speilegg) (slipp egget oppi pannen, etter at du har hatt oppi, løk, tomat, bønner og krydder, fordel eggene på hver sin del av pannen slik at alle personer får ett speilegg hver)

2 løk (eller 1 løk og 3 sjalottløk)

2 fedd hvitløk

4 tomater (skålder av skinnet, snitter ett kryss på toppen og kokende vann)

2 hermetiske bokser hele tomater (for fargen sin skyld, blir litt mer rød (om man ønsker det))

1-2 ss. olivenolje

2-3 ts røkt paprikapulver (som du drysser over løken når den har blitt gyllen)

1 boks med bønner (cannelini bønner, gryte bønner eller annen type bønner funker altså)

Krydder - Spisskummen (cumin) (ikke karve som er spisskum), chiliflak, tørket oregano, og litt cayennepepper. (dette har du oppi tomatsausen når den varmes opp i pannen)

10 gram fetaost som du drysser over eggene før servering

Salt og malt sort pepper.

 

Tekst. Christoffer Rekstad