Juletider


 

Jula er en fin tid for mange der man utveksler gaver og tilbringer tid sammen med venner og familie. Mange forbinder julen som en kjerne tid for ro, god mat og nestekjærlighet. Det kan bli veldig mye julegave shopping og finne de riktige gavene til de enkelte. Mange bruker litt ekstra penger for å kunne glede andre med fine ting. Men når selve julaften inntreffer, senker roen seg ned i alle hjem. Det kan dukke opp noen negative sider ved å jakte på den perfekte julegaven når det gjelder det materialistiske konseptet ved julen.  

 

Det har blitt en tradisjon for familietid og kjernetid med de nærmeste i juletiden. Å feire jul trenger ikke å være religiøst, selv om det er det mange forbinder tiden med. Det er en veldig fin tid der man får slappet av etter den hektiske starten på høsten i hverdagen med både jobb, studier eller familie.

Det kan dukke opp noen negative sider i juletiden i jakten på den perfekte julegaven. Ofte dukker det opp et stort press der man må bruke mest mulig penger og nesten konkurrer med andre om å gi den beste gaven. Gjerne konkurrere om å vinne kjærligheten til barna eller familiemedlemmene. Det har blitt en tid med materialistiske verdier der mange gruer seg. I tillegg så er det mye kjøpepress der det er mye reklame og julestimulering lenge før selve høytiden. Det påvirker meningen med høytiden og det budskapet man skal sende. Igjen fører det til at man ikke fokuserer på den egentlige tradisjonen med kjernetid med familien rundt et godt måltid og nestekjærligheten som man skal egentlig dele.

Slik er opplevelsen av høytiden for mange. Mens for noen blir denne opplevelsen av julen til en vanskelig tid. Noen av julens aktiviteter innebærer gaveutvekseling, oppvarting med god mat og drikke, især da alkohol, og smågodt.  Som en resultat, kan en del foreldre og familiemedlemmer fort drikke store mengder med alkohol, noe som kan være ødeleggende for høytiden, spesielt for de minste. Ettersom mange foreldre og andre familiemedlemmer drikker en del alkohol, kan det ødeleggende eller utfordrende for de som er tilstede, gjerne barna. Vold og konflikter er også en del av den vanskelige tiden hos mange familier. En vanskelig aspekt er at man kan føle seg utenfor dersom man ikke har råd til å ha en jul. Mange tar det som en selvfølge å kjøpe dyre gaver og ha koldtbord med masse god mat. Når man som foreldre ikke har den muligheten til å gi barna eller andre familiemedlemmer denne muligheten, føler man seg alene. Gjerne fordi de aller fleste tenker på seg selv og sin familie med så mange muligheter som mulig, vil det derfor tære på de foreldrene som er uten midler. Det skaper dårlig stemming hjemme. Mange begynner å ruse seg eller drikke mye alkohol. Noe som kan gi voldelige reaksjoner som går utover barna og resten av familien. Dette skjer gjerne i hver høytid, og ikke bare ved juletider. Dette kan gi traumatiske opplevelser for familien som oftest. Ensomheten og depresjoner kommer inn ved juletider eller ved påminnelsen av julen, og traumene vekkes og man kan gjenoppleve dem. Det blir en evig sirkel som man ikke kommer seg ut av. De fleste føler på en skam fordi de ikke har råd til feiringen eller er utenfor samfunnet. Man kan føle seg alene og ensom fordi man føler at ingen bryr seg om en. Alle er opptatt med sitt, ettersom det er en kulturell tradisjon å feire jul med mat og gaver. Spesielt er det en sterk følelse av utenforskap når det ikke er en del av ens religiøse overbevisning om selv om mange som feirer julen ikke er nødvendigvis religiøse. Da blir det en ekstra vanskelig tid. Naturligvis blir det ekstra hyggelig når noen inviterer deg på julemiddag selv om du har følt de utenfor mange år. Det blir derfor litt rart, men samtidig hyggelig erfaring. Det kan ofte være sånn at du ikke har et godt familieliv der du tilbringer tid med de nærmeste så mye som du ønsker. Man blir selvstendig, og tar selvstendige valg som å flytte hjemmefra. Man gjør de endringene man vil få til når det gjelder å ta bort de vanskelige delene av livet og man gjør så godt man kan. Dermed blir det ekstra godt å havne i en situasjon der man føler seg inkludert rundt høytidene og festligheter i de nye omgivelsene og menneskene man knytter seg til.   

 

 

Skrevet av Amdjed Taleb