Den umulige oppgaven

Når jeg er deprimert klarer jeg for eksempel ikke å dusje, lage middag, gjøre husarbeid, gå ut og handle, eller svare på epost. På det verste er det vanskelig å komme seg ut av sengen. Alt virker så meningsløst. Dette er oppgaver som er bagatellmessige og enkle å utføre når jeg ikke er deprimert.

Jeg trodde lenge jeg bare var lat og udugelig som ikke klarte å utføre enkle oppgaver. Jeg hadde negative tanker som fortalte meg at jeg ikke gjorde det fordi jeg var lat. Disse tankene var overveldende. Det å ikke klare og utføre det som for andre mennesker som ikke lider av depresjon er en enkel oppgave førte til skyldfølelse og skam. Det ble en negativ sirkel. Jo mindre jeg greide å gjøre, jo mer skam følte jeg, og jo mer deprimert ble jeg fordi jeg følte meg udugelig.

Så leste jeg forleden en artikkel om The Impossible Task, Den umulige oppgaven, som forklarte at dette er en måte depresjon kan manifestere seg på. Jeg ble så lettet! Det er depresjonen som er skyld i at jeg ikke klarer å utføre visse enkle gjøremål; jeg er ikke bare lat og udugelig. Depresjon suger energien ut av en. Selv enkle gjøremål blir umulig å utføre.

Etter at jeg leste artikkelen om Den umulige oppgaven stilnet endelig de negative tankene som sa jeg bare var lat og udugelig. Det var en lettelse å oppdage at jeg er ikke alene om å slite med dette. Det burde snakkes mer om Den umulige oppgaven. Ingen av mine terapeuter som jeg har hatt opp igjennom årene har snakket om at dette er en vanlig måte depresjon kan manifestere seg på.

For folk som ikke sliter med depresjon kan det være vanskelig å forstå at det i depressive perioder er oppgaver som er umulig å utføre. Det er jo så enkelt for dem. Jeg har fått høre: «Det er jo så enkelt, hvorfor gjør du det ikke?» og «Det er bare å ta seg sammen og gjøre det.». Dette hjelper ikke. Det får meg til å føle mer skam over at jeg ikke klarer å gjøre disse oppgavene. Jeg skulle ønske at folk isteden spurte om det var noe de kunne hjelpe til med.

Når du ikke klarer å utføre enkle gjøremål er det fordi du er deprimert og bruker all energi på å takle dette. Du er ikke lat eller udugelig. Det er viktig å være snill med seg selv når man har umulige oppgaver, og ikke dømme seg selv.

https://www.independent.co.uk/life-style/depression-impossible-task-symptoms-sadness-twitter-a8515436.html

Skrevet av Elin B. Stokstad