God dose pop – sunget på norsk

For disse ører

Hva vil kategorisere som god pop? Smak og behag, det føles godt og det behager sjel. Men er det bare på grunn av behaget som gjør at musikken blir hørt. Blir gitt den oppmerksomheten som gjør den bedre enn gjennomsnittet, som gjør at den blir gitt den dose oppmerksomhet som den føler er fortjent. Behag er elementet i musikk som gjør at man lener seg tilbake, men det er ikke nok i sin helhet, som skal være til for å befeste seg med sine kroker (hooks) i hjernebarken.

God pop bør også pirre, litt som en klype cayennepepper pirrer på tungen, så er det elementer i god pop som spiller tandem med det elementet som skaper behag. I Norge er det god tradisjon for den gode pop, som skiller seg fra den verdslige pop. Verdslige pop er den gemene pop som kommer og går, som blir en del av sendeflaten på radio, og som surrer og går og som er jevnt over grei.

Så er det pop som POP, som gir fra seg noe sonisk og selvsikkert og som av og til også kan betegnes som musikalske trender der enkeltnavn ikke står alene for kvaliteten men at det er en jevnt over god generasjon med pop som utarter seg.

Pop på norsk har hatt sine helter. Og som har vert gode leverandører for den gode POP. Her blir det vanskelig å overse Jahn Teigen som gjennom fire tiår har gitt Norge fantastiske melodier, kroker som fester seg til hjernebarken, og noe som pirrer. Det som kjennetegner Jahn og kanskje den gode norske poppen er, Jahn sin smak var aldri fremmed for progråkk, eller kunstpop. Dette gir Jahns pop en pirrende og uforutsigbar kant som påvirker melodikurvene i sangstrukturen. Blir litt mer vågalt.  Etter Jahn lover jeg å nevne dr Trond-Viggo Torgersen som den gode leverandør av pop som har dette lille ekstra. Spesielt sangen «Tenke Sjæl» er av god norsk pop magi.

Humor, satire og barneplate har lenge vert gode samarbeidende elementer i norsk pop-utvikling og særpreg. I de nevnte over Jahn og Trond Viggo sin del har vunnet mye på at budskapet og snerten i sangene både er rettet mot barn, barnet i deg og til også en aldrende befolkning. Her er det neste umulig og ikke hylle Knutsen og Ludvigsen, som er selve fotnoten på inspirerende god norsk pop, som også har appellen som musikk rettet mot barn, men som ikke er laget til noen spesifikk aldersgruppe men til snittet av befolkningen.

1 anbefalt sang fra nevnte artister, "Tenke Sjæl" av Trong-Viggo, "Optimist" av Jahn Teigen og "Savnevise" av Kuntsen og Ludvigsen.

No. 4

Arch recrods

Arch recrods

Som en god, ny og friskt pustende og høyst relevant er No 4, en umiddelbar referanse som den moderne arvtager for den gode norske pop. Magi er sjelden ett ord som kan beskrive noe virkelig. Musikken til No. 4 er for all del reell, virkelig og troverdig. Solid håndverk av særs gode sanger. Det funker så fint at også noe uvirkelig fremkalles, en myk oase av noe som gjør at tankene trekkes mot fantasien, og skyelandet. Solfriskt, helt fabelaktig vokal som er så deilig at det lett kan kalles den kuleste stemme i landet.

anbefaler albumene: Henda i Været og Hva Nå.

Gode artister og sjekke ut er: Kaja Gunnufsen, Razika, og Sondre Justad.

 Av Christoffer Rekstad