Åres første sommertur

Sommerens første tur.jpg

Den 19 juli gikk turen til Oskars hall, det minste og det nyeste av de tre slottene i Oslo. Det eldste er Akershus slott som ble bygget av kong Håkon den V Magnusson, og sto ferdig i 1299 Dette ble brukt som kongebolig frem til kong Håkon den VI Magnusson og Dronning Margrete den I frem til 1380. Margrete den I hadde arvet Danmark etter sin far kong Valdemar «Atterdag» hun flyttet til Gurre slott ved Helsingør i 1375. Etter sønnen Kong Olav IV Håkonssons død i 1388 ble hun dronning i Danmark Norge, Sverge, Island, Grønland og Færøyene. Dette var begynnelsen på 426 års Danskestyre. I 1814 ble Norge gitt som krigsbytte til Svenskene Svenske kongen Kal Johan bygde da et skogs slott på lande utenfor Christiania med en lang aveny fra datidens havn. Sommertur til slottet blir opplyst på hjemmesiden vår, føll med.  Sommerslottet til kong Oskar den første og dronning Josefine, sto ferdig i 1852 og har en nydelig beliggenhet øverst på Frogner neset. Slottet ble bare brukt til kongelige mottagelser og middager i sommerhalvåret, da det ikke er isolert. Det sies under tvil at kong Oskar den andre skal ha overnattet der en august natt i 1890. Slottet ligger nydelig til i en nydelig park på Bygdø godt synlig for hele Oslos befolkning der den lyser hvitkalket opp i den grønne. Slottet er dekorert med mange av de mest nasjonalromantiske malerier som vi har i Norge. Slottet er åpent for omvisning i sommerhalvåret og jeg anbefaler og ta dere tid til en omvising på slottet og ikke minst en tur i parken. Dette er det nærmeste vi vanlige dødelige kommer en kongelig eventyr i Norge.

 

Skrevet av Bjørn.