Ferier, sommer og psykisk helse

strand bilde.jpg

Når det er ferie og sommer så forventes det at man skal reise og ha mange planer. Det er en allmenn ting å gjøre. De aller fleste gleder seg til ferier og spesielt sommeren. Noen drar på hytta, noen reiser på interrail, noen reiser til Syden, noen er med på fester osv. Noen jobber i ferier for å kunne reise til sommeren. Det virker som om det er enkelt å gjøre. Det skal være en del av livet.

Men det er ikke enkelt for alle. Det er ikke enkelt å få seg en jobb, samle penger, knytte relasjoner med folk og være sosial hele tiden, eller holde på vennskap. Og når man faller ut så føler at man blir skviset ut. Folk blir alene hvis man er ikke holder seg til gjengen. Folk glemmer fort å invitere og inkludere andre. Når man har det vanskelig, eller har hatt det vanskelig veldig lenge, så er det ikke lett å være sosial. Da kvier man seg til å være med andre. Man føler seg fremmed, og ikke en del av samfunnet. Det fører til man blir veldig ensom. Og det kan være mange grunner til at man har eller har hatt det vanskelig. Og det blir vanskelig å jobbe hvis man har er i behandling eller fokuserer på å bli frisk. For det er en jobb i seg selv. Da har man ikke mulighet til å tjene noen penger og man blir avhengig av NAV. Det blir det alltid avslag på invitasjoner til reise eller turer, fordi man er dårlig eller ustabil i formen. Det fører til skam og isolasjon. Ofte er det sånn at folk ikke vet hva de skal gjøre eller si til deg, så det kan virke som om de trekker seg unna deg. Det skaper en dårlig følelse av at du ikke er velkommen.

Ofte så gruer jeg meg til ferier og sommer. Fordi jeg er vant til å være hjemme og ikke finne på ting med folk. Jeg gruer meg ofte til ferier og sommer fordi da reiser alle vekk og jeg blir alene. Jeg blir alene med tankene mine og psyken min. Og det er en kombinasjon av dårlig råd og dårlig psyke. Man blir vant til å være alene og fortrekker det istedenfor fordi det er en kjent ting, noe man er vant til å oppleve og man er vant til ensomheten, når alle andre reiser sammen og finner på ting sammen.

En viktig ting som vil gjøre ting lettere og bygge vennskap, er at folk bryr seg om de rundt. At man ser etter signaler og tegn på at folk ikke har det bra og viser at man bryr seg. Selv om den som har det vanskelig viser likegyldighet så må man ikke gi seg. Man må ikke i opp, for da føler den som har det vanskelig at h*n er håpløs. Fortsett å inviter, spør om hvordan det går, lytt til det personen føler og hør på historiene. Selv om det kan være vanskelig. Men hva gjør ikke man for en venn? Om man bare ringer litt oftere og «sjekker inn» så betyr det veldig mye. Ta med vennen på tur eller besøk h*n. Del på det du har og skap en god kultur på hvordan man behandler venner. Det vil gjøre at vil føle seg velkommen selv man ikke er i god form. Inviter, lytt og del.

 

 

Amdjed Taleb